HÅLLBARA LÖSNINGAR: VATTEN

Hur mycket energi spolar vi ner egentligen? Och vad borde vi göra istället?

Vatten. Vi har gott om det. Både rent vatten och ren luft, i vårt land. Vi är så bortskämda att vi sällan ens tänker på hur vi använder vatten. Det är gäller inte bara i Sverige utan stora delar av den utvecklade världen. 

Vi använder samma fina vatten till allt. Vi dricker, lagar mat, duschar och spolar toaletten med samma vatten. Allt vatten vi använt spolas sedan rakt ut i avloppet. Men vänta nu, hur smart är det? Allt vatten vi har inomhus är varmt vatten – även det som inte är varmvatten. Vatten i toaletten är rumsvarmt till exempel. 

Har du någonsin funderat på hur många liter varmvatten du förbrukar per dygn? Ungefär 75 liter per dygn. Alla dagar. 365 st. Det blir lite drygt 27 000 L. En mer samlad statistik berättar att vi inte är riktigt så slösaktiga. Ett genomsnittligt statistiskt utfall är ungefär 20 000 L per person och år. 4 personer förbrukar alltså 80 000 L varmvatten på ett år. På 10 år är det 800 000 L! Tänk på den siffran.   

Energikonsumtionen i ett hus/lägenhet är lite förenklat uppdelat i tre delar, uppvärmning, varmvattenproduktion och hushållsel, alltså alla maskiner och lampor. Förbrukningen är ungefär lika stor mellan de tre delarna. Vi tänk att den totala förbrukningen för vår fastighet är 100 000 kWh/år. Då går ≈ 33 000 kWh till varmvattenproduktion. En tredjedel av all energi! Och den spolar vi rakt ut i avloppet! Dyrt! Idag betalar vi ≈ 1,50 kr per kWh. Tänk att den kostnaden är 3,0 kr per kWh om 10 år. Idag slänger vi bort 33 000 kWh x 1,50 kr = 49,500. Hmm, mycket pengar. Vi har fått varmt vatten i kranen. Det är något vi verkligen uppskattar. 

Det finns ett enkelt sätt att reducera den kostnaden. Den är både hållbar och enkelt Återvinning. I stället för att spola ut allt vatten i avloppet så får vattnet passera en värmeväxlare. Värmeväxlaren ”stjäl” energin i det varmvattnet när det passerar. Det uppvärmda vattnet från värmeväxlaren skickas därefter till värmepumpen via ackumulatortankar. När värmepumpen får ett varmare vatten att jobba med ökar effektiviteten samtidigt som värmepumpen inte behöver gå så många timmar för att åstadkomma samma mängd energi. Krångligt? Inte så farligt. En bergvärmepump som vi har i vår fastighet tar tillvara den energi som finns i det vatten som kommer in till pumpen. Ut från pumpen kommer ett vatten som är kallare än det som kom in. Mellanskillnaden är den energi som värmepumpen förädlar. Om tempreaturspannet på vattnet är större, innehåller vattnet mer energi [är varmare] blir arbetet för pumpen ”enklare” och effektiviteten ökar radikalt och strömförbrukningen sjunker, eftersom den tid värmepumpen behöver vara i drift minskar. Okey. Hur mycket kan vi reducera kostnaden? I bästa fall 70-80 % sammanräknat i hela systemet. Aldrig mindre än 50%!

Räknar vi på 60% av de 49,500 kr vi teoretiskt betalar innebär det en besparing på ≈ 30 000 kr/år. På 10 år är det 300 000 kr om kWh fortsatt kostar 1,50 kr. Är priset istället 3 kr, tja då är besparingen den dubbla. Utan tvekan en hållbar lösning! 

Vill du veta mer om värmeväxlare för avloppsvatten kan du besöka vår leverantör: https://isakssons.com/miljoteknik/

 ©Klas Boman, initiativtagare till bostadsrättsföreningen Stenberg1

 

Varmevaxlare.png